Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws


Winnaar ets

De ets van Eddy Roos is gewonnen door Hilda van Leussen uit IJsselmuiden...Van harte gefeliciteerd!. De ets komt naar u toe..

Portretten van Bob Dylan

Vanaf 24 mei toont Museum De Fundatie in Zwolle twaalf pasteltekeningen van Bob Dylan. De portretserie Face Value was geselecteerd in 2013 voor een presentatie in The National Portrait Gallery in Londen. Na exposities in Denemarken, de Verenigde Staten en Duitsland is de reeks voor het eerst in Nederland.

Tien jaar Elephant Parade in Laren

In samenwerking met Singer Laren viert de Elephant Parade haar tienjarig jubileum deze zomer in Laren. De organisatie zet zich in voor het behoud van de Aziatische olifant. Vanaf 18 juni tot half september veroveren tientallen unieke olifantenbeelden het straatbeeld van Laren. Ze zijn beschilderd door onder anderen Tommy Hilfiger, Katy Perry, Jan des Bouvries en Ans Markus. De beeldentuin van Singer Laren is vanaf de zomer gratis toegankelijk en vormt een prachtig decor voor een aantal van deze bijzondere beelden. Na afloop van de openluchttentoonstelling worden de olifanten in het nieuwe theater van Singer Laren geveild door Christies.

Birnie naar Amsterdams Fonds voor de kunst

Annabelle Birnie is benoemd tot nieuwe directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Ze was ruim vier jaar directeur van het Drents Museum, waar ze onlangs nog de miljoenste bezoeker ontving die sinds de vernieuwing in 2011 het museum betrad. Birnie combineert haar kennis van kunst met een achtergrond in cultuurbeleid en strategie. Zij volgt Clayde Menso op, die naar Amerpodia BV is gegaan, waar onder meer Felix Meritis en De Rode Hoed deel van uitmaken.

Galerie 15a op zoek naar nieuwe locatie

Galerie en beeldentuin 15a bij Lochem is gesloten. Na elf jaar exposities met hedendaags abstracte en non-figuratieve driedimensionale kunst gaan de eigenaren Willem en Ingrid Beens een nieuwe fase in. Ze willen in Lochem zelf mettertijd een andere locatie vinden voor een nieuwe galerie met kunstwerken in dezelfde lijn als de beeldentuin.

Picassowedstrijd

Jacqueline Hoebers uit Horst heeft de Picassowedstrijd gewonnen, die verbonden was aan het AVROTROS-programma Krabbé zoekt Picasso. Volgens de jury lag het niveau van de 3000 inzendingen hoog, en deden velen Picasso niet na, maar vertaalden ze het werk van de meester naar hun eigen kunstuitingen. Het werk van Hoebers is van 6 t/m 28 mei te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De publieksprijs ging naar Lilith (Henriëtte van Gasteren). Zij heeft een tentoonstelling in het Museum CODA in Apeldoorn (ook tot 28 mei).

Dirk Scheringa ontvangt eerste boek Realisme III

Op 7 mei opent Dirk Scheringa in galerie Pictura in het Limburgse Aijen de expositie Hedendaags Realisme. Tevens zal de kunstverzamelaar en kunstpromotor het eerste exemplaar ontvangen van de publicatie Realisme III. Hierin is het werk opgenomen van ruim 130 (inter)nationale kunstenaars, die samen de grote diversiteit binnen het hedendaags realisme tonen. De tentoonstelling duurt tot 17 juni.

Teylers Museum opent Lonrentz-laboratorium

Op 17 mei opent koning Willem Alexander het Lorentz Lab van het Teylers Museum in Haarlem. De voormalige werkruimtes van Nobelprijs-winnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) zijn vanaf 18 mei toegankelijk voor publiek. De dynamische geschiedenis van het lab komt tot leven met de theatrale tour De Lorentz Formule. De tour is ontwikkeld door theatermaker Rieks Swarte. Acteurs nemen groepen van twintig personen mee door de tijd en onder meer langs de spectaculaire Elektriseermachine. Boeken kan vanaf 11 mei op www.teylersmuseum.nl

Sint-Jansmuseum in ’s-Hertogenbosch

De Stichting Sint-Jansmuseum wil de Bouwloods bij de Sint-Janskerk ombouwen tot een modern museum. Momenteel is er geen sprake van een goede ontvangst en wordt de unieke ‘collectie Sint-Jan’ niet goed ontsloten. Het college van de gemeente ’s-Hertogenbosch vraagt de raad € 250.000 beschikbaar te stellen. In december legt de Stichting het definitieve ontwerp en bouwplan voor aan de raad.

Internationale Museumdag

Op 21 mei is het Internationale Museumdag. In Nederland wordt er niet of nauwelijks aandacht aan geschonken. Maar in Duitsland worden allerlei activiteiten georganiseerd en zijn verschillende musea gratis toegankelijk. Zie www.museumstag.de

Primeur in Winterswijk: Mondriaan-escape room

Villa Mondriaan heeft als eerste museum ter wereld een Mondriaan-escape room. Onder de naam Het Mysterie van Mondriaan worden bezoekers uitgedaagd middels het voltooien van opdrachten en puzzels uit een afgesloten ruimte te ontsnappen. De escape room is bedacht door onderneemster Lisanne Halleriet en Villa-directrice Judith Kadee in het kader van het themajaar 100 jaar De Stijl. De Mondriaan-escape room is permanent te bezoeken om de hoek van Villa Mondriaan. Zie www.escaperoomwinterswijk.nl

Nieuwe directeur Panorama Mesdag

Met ingang van 1 mei is Diederik von Bönninghausen de nieuwe directeur van Panorama Mesdag in Den Haag. Hij was hiervoor onder meer hoofd bedrijfsvoering en directielid van Museum Van Loon in Amsterdam. Von Bönninghausen volgt Sander Uitdenbogaard op, die zakelijk directeur is geworden bij het Mauritshuis.

Kunst bloeit in 9 steden

In mei en juni kunt u ze tegenkomen: kunstenaars met doek of tekenpapier, die mooie en markante stadsgezichten vastleggen. Onder de naam Kunst bloeit gaan in verschillende weekenden kunstenaars op pad. Er hebben zich negen steden aangemeld voor deze jaarlijkse buitenschildersdag, van Assen en Almelo tot Vlaardingen en Venlo. Zie www.kunstbloeit.nl

Geen gezamenlijk depot in Gelderland

De provincie Gelderland heeft samen met onder meer Museum Arnhem en Het Valkhof de mogelijkheid van een gezamenlijk depot onderzocht. Dat bleek praktisch niet haalbaar, omdat er een te groot gebouw nodig is, en financieel te weinig voordeel op te leveren. Museum Arnhem gaat nu een eigen depot bouwen onder de nieuwe vleugel, die eind dit jaar wordt aangelegd. Het museum zal dan anderhalf jaar dicht zijn. Door de verbouwing komt er 550 vierkante meter expositieruimte bij.

Gift van 25.000 objecten voor Drents Museum

Het Drents Museum heeft een omvangrijke collectie ontvangen van de Stichting Schone Kunsten rond 1900, die wordt opgeheven. De SSK verzamelde Nederlandse kunst uit de periode 1885 tot 1935. De stichting was in 1964 in het leven geroepen door enkele nazaten van kunstenaars, die in die periode rond 1900 actief waren. De verzameling bevat onder meer werken van Bart van der Leck, Chris Lebau en H.P. Berlage, verschillende ontwerpen, schetsen en persoonlijke objecten als schilderskistjes. De verzameling was al sinds 1983 in bruikleen bij het Drents Museum ondergebracht.

Gestolen Van Goghs terug in Amsterdam

De twee schilderijen van Van Gogh die veertien jaar geleden gestolen werden en vorig jaar bij een maffiabaas in Italië opdoken, zijn weer teruggekeerd naar het Van Gogh Museum. Daar zijn ze tot 14 mei te zien. Daarna worden de twee werken – een zeegezicht en een schilderij van de kerk in Nuenen – gerestaureerd. Sinds kort is er een zaterdagse busdienst tussen Amsterdam en Nuenen, waar Vincent van Gogh tussen 1883 en 1885 woonde en zijn vader dominee was. Verschillende plekken herinneren aan het leven en werk van Van Gogh.

Marius van Dokkum krijgt eigen museum

Marius van Dokkum krijgt een eigen museum in Harderwijk. Het wordt ondergebracht in een monumentaal pand, dat in de 17de eeuw onderdeel was van de universiteit van Harderwijk. Het wordt een dependance van het Stadsmuseum. Daar had Van Dokkum anderhalf jaar geleden een tijdelijke tentoonstelling. Zijn realistische schilderijen met een vleugje humor trokken toen veel bekijks. In het nieuwe museum komt ook het atelier van Van Dokkum en zal tevens het universiteitsverleden worden belicht. Het gaat naar verwachting eind van dit jaar open. Werk van Marius van Dokkum is momenteel te zien in Museum Nienoord in Leek (t/m 28 mei) en in Museum Ootmarsum.

Wilhelminaring voor Eja Siepman van den Berg

De Wilhelminaring is dit jaar toegekend aan Eja Siepman van den Berg (1953, Eindhoven). Zij krijgt deze beeldhouwprijs voor haar bijzondere en herkenbare oeuvre, wars van stijlen en modes. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden, in de vorm van een opdracht voor een beeld in het Sprengenpark in Apeldoorn. Ook krijgt Siepman van den Berg volgend jaar een tentoonstelling in het CODA Museum in Apeldoorn. Haar werk is onder meer te zien bij Het Depot in Wageningen en in de Projectruimte in Beetsterzwaag, waar ze haar atelier heeft.

Museum op de Parade

Na een succesvolle lancering vorig jaar, is er dit jaar weer een ‘museum’ op het theaterfestival de Parade. Deze keer presenteert Museum De Fundatie het videowerk Shades of silence van Elise van der Linden. Haar installaties zijn als een dwaaltocht door landschappen en architectuur en laten bezoekers tijd en ruimte anders ervaren. De speciale museum-tent reist vanaf 23 juni met de Parade mee van Rotterdam, via Den Haag en Utrecht naar Amsterdam (afsluiting 27 augustus).

Noordbrabants Museum investeert Bosch-winst

Het Noordbrabants Museum investeert de komende vijf jaar drie miljoen euro om meer bezoekers te trekken. Het geld komt onder meer van de succesvolle Jheronimus Bosch-tentoonstelling van afgelopen jaar. Het museum wil regelmatig tentoonstellingen wijden aan Bosch en aan Vincent van Gogh, twee internationaal bekende kunstenaars met een sterke band met Brabant. Ook wil het museum topstukken verwerven. Het doel is daarmee uit te groeien tot een van de best bezochte musea buiten de Randstad.

Zijn kippen kunst?

Nog voordat de tentoonstelling How on earth should this be art? in Conconrdia in Enschede open ging, was er al discussie. Kunstenares Tinkebell heeft de expositie samengesteld, waar onder meer enkele kippen in rondlopen, een kunstproject van de Belg Koen Vanmechelen. De vraag werd opgeroepen, of dat wel kon: levende have in een tentoonstelling. De dieren worden naar zeggen van de organisatie goed verzorgd. Tinkebell stelt met de expositie de vraag of en wanneer iets wel of niet kunst is. Middels de levende kippen was de eerste kwestie al uitgelokt. Te zien t/m 2 juli.

Rineke Dijkstra krijgt Hasselblad Award

De prestigieuze Hasselblad Award is toegekend aan Rineke Dijkstra. Ze wordt door de jury omschreven als een van de belangrijkste portretfotografen. Haar werk gaat over hedendaagse thema’s als identiteit en herinnert tegelijk aan de Nederlandse, zeventiende-eeuwse portretschilderkunst. Op 9 oktober ontvangt Dijkstra in Gotenburg de prijs, waar een bedrag van 1 miljoen Zweedse kronen (ca. 100.000 euro) aan verbonden is. Daar opent dan ook een overzichtstentoonstelling bij de Hasselblad Foundation.kleine kunstirritaties

De kunstenaar als Sisyphus

Gewoonlijk kun je niet in iemands hoofd kijken, maar dat lukt bijna in de film Het Zelfonderzoek (2017), onlangs bij Close Up vertoond. Die gaat over de beeldhouwer Folkert de Jong, die na een heftige periode van internationaal succes, zich afvraagt wie hij als mens en kunstenaar is. Documentairemaakster Carin Goeijers koos de vorm van een canon voor de film waarbij De Jong gelijktijdig een monologue intérieur voert en met anderen in gesprek is over de afgelopen tien jaar van zijn carrière.
Vanaf 2004 begon De Jong het steeds beter te doen in de kunstscene en het duurde niet lang voordat hij over de hele wereld exposeerde. Het werk waarmee hij beroemd werd, was dan ook bijzonder. Met behulp van isolatiematerialen, die in de bouw gebruikt worden, construeerde hij vertellende scènes met personages die de menselijke conditie verbeelden. Dit werk was zowel herkenbaar als paradoxaal door de combinatie van naturalistische figuren, groteske situaties, gewone materialen in zuurstokkleuren en diepzinnige onderwerpen. Geen wonder dat de internationale kunstwereld toehapte. Maar daar hing wel een dubbel prijskaartje aan.
De Jong vertelt in de film dat soms al voor de opening van een tentoonstelling alle werken verkocht waren en dat grote verzamelaars de vraagprijs overboden. Wat moest hij met al dat geld? Hij zegt niet precies hoe het gebeurde, maar kennelijk was de vraag zo groot dat hij zich liet overhalen om een gigantisch pand te kopen en daarin een kunstbedrijf te vestigen. Terwijl hij eerst alleen werkte, had hij nu medewerkers, veel hebberige kopers en een grote hypotheek. Een poos floreerde de kunstproductie, maar er kwamen interne ruzies en toen de financiële crisis zich in 2014 (verlaat) in de kunstwereld manifesteerde, zat hij met grote schulden waarop begin 2016 het faillissement volgde.
Tijdens zijn artist talks – op YouTube te zien – is van een geestelijke crisis niets te merken. De Jong praat geestdriftig over zijn werk, diens bronnen en veranderingen. Zijn beelden worden kleurrijker, de personages meer afzonderlijke beelden en hij begint nu ook brons te gebruiken. Al met al lijkt zijn werk traditioneler te worden, maar het is moeilijk te zeggen waaraan dat ligt. Zelf wijt hij het aan de veranderende tijden, maar in de film erkent hij dat hij zijn ogen sloot voor het grote gevaar, namelijk de gerichtheid op geld. Heeft De Jong toegegeven aan de smaak van de kopers, opdat er meer geld binnenkwam of leidde zijn artistieke ontwikkeling hem vanzelf naar de traditie? Dit blijft onduidelijk. Wel is te merken dat zijn motieven afhankelijker worden van de kunstgeschiedenis en dat zijn associaties bijna ongecontroleerd over elkaar buitelen.
In de film vraagt hij zich af wat er nog van hem over is en wat zijn taak als kunstenaar is. Zijn beste werk maakte hij voordat hij bekend werd en hij wil naar dat begin terug. Hiervoor concentreert De Jong zich niet alleen op zijn geest, maar ook op zijn lichaam door het maken van twee zelfportretten. We zien hoe de eerste in een materiaal wordt afgegoten, dat in water uitzet en langzaam vergaat en de tweede in brons wordt vereeuwigd, maar wel een tragische figuur met narrenkap toont. Ondertussen zijn we getuige van zijn op- en neergaande stemmingen. De vergankelijkheid wil hij onder ogen zien en daaruit hoop putten en hij wil voortaan ook alle grenzen overschrijden.
Folkert de Jong komt in de film over als een moedig mens en hij is een goede kunstenaar. Het is jammer dat hij zo te pakken is genomen door de oververhitte en nietsontziende ‘kunst-economie’. Nu werd hij, net als de mythologische Sisyphus, ertoe veroordeeld om een enorme steen de berg op rollen. Maar op het toppunt dendert de steen weer naar beneden en moet hij steeds opnieuw beginnen. Je zou wensen dat De Jong de berg links liet liggen en de vallei verkende om daar in alle rust zich verder te ontwikkelen. Voorlopig lijkt het daar niet op. Op 22 april opende in het GEM (Den Haag) zijn tentoonstelling Wierd Science waarin hij zich in een groot avontuur stort. Was het zelfonderzoek tevergeefs en is hij de weg kwijt? Of heeft De Jong zijn tragische rol aanvaard om ons met zijn werk te laten zien dat wij allen Sisyphus zijn? Dat zou tegelijk een feit en een waarschuwing zijn.

Katalin Herzog

Zie weblog http://kunstzaken.blogspot.com en weblog Beautifulworld, http://katalinherzog.tumblr.com


Column BOSZICHT

Het analoge wonder

De tijd trekt sporen in een landschap, een boomstam, een gezicht. Het licht doet dat in een fotografische emulsie, althans bij analoge fotografie. De Amerikaanse fotograaf Jeff Cowen (New York, 1966) noemt dat ‘de pijnlijk mooie melancholie van het leven.’ Melancholie betekent van alles, maar vooral het besef dat, zoals Cowen het uitdrukt, ‘alle schoonheid verdwijnt en alles voorbij gaat.’
In zijn donkere kamer, waar hij meer tijd doorbrengt dan achter de camera, ziet hij deze vorm van melancholie voor zijn ogen ontstaan. Vormen die opdoemen, een boom, een weg, een tuin, mensen, alles verdwijnt weer als hij het proces niet stopt. Elke keer is hij getuige van het wonder dat fotografie heet. Niet het wonder van de digitale fotografie, maar van hoe het licht een beeld schept in een chemische emulsie. Op de tentoonstelling in Huis Marseille in Amsterdam zien we een goudkleurige, premature afdruk van een groepje palmbomen (
Ca l’Abat’ uit 2014). Het vage beeld werpt zijn schaduw vooruit. Juist dat onvolkomene, dat onvolgroeide, maakt het tot een magische werkelijkheid uit een ver verleden, zeg 1826, toen de gebroeders Nièpce in Frankrijk de daken van de bijgebouwen van hun landhuis fotografeerden en dat beeld wisten te fixeren. De geboorte van de foto, de geboorte van het beeld, net zo onvolgroeid en onvoldragen als het palmenbos van Jeff Cowen, tweehonderd jaar later. Meer een röntgenfoto van de werkelijkheid. Wat het meeste licht ving, staat erin gegraveerd, de rest ligt nog verzonken in wat we nog niet konden zien op dat ene moment.
Gelatine zilverdruk is het historische procédé waarmee Cowen zijn foto’s maakt en op grote formaten afdrukt. Dat geeft alles een zilverachtige nuancering en versterkt het gevoel van tijdloosheid. Fotobeelden die op de Pfaueninsel in Berlijn zijn gemaakt tonen een smalle ijzeren brug over een vijver waar Kaiser Wilhelm elk moment overheen kan lopen.
Bij de portretten ademen de gezichten een voorbij leven uit. Mensen uit deze tijd lijken op mensen die twee eeuwen geleden doodstil in de fotostudio zaten tot ze weer mochten bewegen. Cowen fotografeerde ze met opzet onscherp. Hij maakt zijn fotoafdrukken extra doorleefd door er in te spatten en in te schilderen. Al die vlekken en vervagingen dienen de indruk van verval, van verdwijnen, van de melancholie die eigen blijkt te zijn aan het zwartwit beeld van de analoge fotografie.

Eric Bos

Jeff Cowen, Photowork, t/m 4 juni in Huis Marseille, Amsterdam. Open: di t/m zo 11-18 uur. www.huismarseille.nlHeeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar:info@kunstkrant.com


Cadeausuggestie : Geef een jaarabonnement op de KunstKrant Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstexposities bij u in de buurt

Het is mogelijk een abonnement te nemen op de KunstKrant, zodat u iedere twee maanden verzekerd bent van actuele expositie-informatie bij u in de buurt. Een abonnement in Nederland kost € 19,50 per jaar voor zes nummers (een jaar lang, uitgave tweemaandelijks).
Voor Duitsland en België is een abonnement € 25,- per jaar.

Klik hier om een abonnement te nemen op
de KunstKrant

Ja, ik wil op de hoogte blijven van informatie over beeldende kunst, tentoonstellingen, galerieën en musea. Ik vind het gemakkelijk om de Kunst Krant thuis bezorgd te krijgen voor maar € 19,50 per jaar De KunstKrant - EENENTWINTIGSTE JAARGANG NUMMER 2 - MAART / APRIL 2017 De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea