docid 539F74B077303CEBC125833F0046EDC0
Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws

Restauratie Nachtwacht door publiek te volgen

In juli volgend jaar start het Rijksmuseum met het grootste onderzoek ooit naar De Nachtwacht (1642) van Rembrandt. Dit zal plaatsvinden in de Nachtwachtzaal van het Amsterdamse museum, tijdens het Jaar van Rembrandt ter gelegenheid van zijn 350ste sterfdag. Voor het meesterwerk wordt een glazen ruimte gecre‘erd, waardoor het publiek de restauratie en het onderzoek op de voet kan volgen.

Sacha Tanja Penning voor Museum MORE

Op 11 oktober is de Sacha Tanja Penning uitgereikt aan Museum MORE in Gorssel. De penning is een stimuleringsprijs voor figuratieve kunst. Volgens de jury is het in 2015 geopende Museum MORE Ð samen met de vorig jaar geopende tweede locatie, Kasteel Ruurlo Ð een belangrijke toevoeging aan de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland. Aan de penning is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Het museum wendt dat aan voor de aanschaf van het schilderij Prop table (after El Greco) van Lara de Moor.


FotoÕs Hugo Borsts ÔMaÕ in Stedelijk Schiedam

Op de Dag van de Mantelzorger opent in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling Ma van Margi Geerlinks, over de moeder van Hugo Borst. Fotografe Geerlinks volgde Joke Borst, die eind augustus overleed, ongeveer tien jaar. Een selectie van deze intieme en ontroerende fotoÕs is te zien van 10 november tot 3 februari.


Van Bommel van Dam lanceert Parfum Varken

Museum Van Bommel van Dam in Venlo lanceert een parfum op basis van varkensreuzel. Het product komt voort uit de vraag of de geur van varkensmest die in sommige gebieden voor overlast zorgt, is om te zetten naar een verkoopbaar concept. Kunstenares Cathalijne Smulders en geurontwerpster Tanja Schell ontwikkelden Parfum Varken, dat in een oplage van 25 is gemaakt. Het wordt op 24 november om 11.00 uur gepresenteerd in de pop-up locatie van Museum Van Bommel van Dam (dat momenteel gesloten is wegens verhuizing) aan de Keulsepoort 2 in Venlo. Aansluitend is er een excursie naar een boerderij. De expositie duurt tot 2 december. Meer informatie op www.vanbommelvandam.nl


Alessandra Covini wint Prix de Rome 2018

De Rotterdamse Alessandra Covini heeft de Prix de Rome Architectuur ontvangen voor Amsterdam Allegories, een fictief ontwerp voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord. CoviniÕs plan met eilandjes is samen met het werk van vier andere genomineerden tot 10 maart te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.


Nalatenschap Wolkers naar Lakenhal Leiden

Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheek Leiden hebben de nalatenschap verworven van Jan Wolkers (1925-2007). Het was de wens van de schrijver/kunstenaar de collectie onder te brengen in Leiden. Deze stad speelde een belangrijke rol in de jeugd van Wolkers, die in het nabijgelegen Oegstgeest opgroeide. De Lakenhal ontvangt 17 kunstwerken. Voor de bibliotheek gaat het onder meer om brieven, dagboeken, fotoÕs en 220 tekeningen en aquarellen.


Bi‘nnale Gelderland in 2019 in twee plaatsen

De Bi‘nnale Gelderland is volgend jaar eenmalig in zowel Arnhem als Nijmegen. Tot nu toe was het tweejaarlijkse kunstevenement afwisselend in een van beide steden. Deze keer zit er drie jaar tussen, om af te kunnen wisselen met de internationale kunstmanifestatie Sonsbeek (volgende editie in 2020). Productiehuis Plaatsmaken is de curator van de komende Gelderse bi‘nnale, in het najaar van 2019. In deze editie zal de relatie tussen mens en natuur centraal staan.


Gerrit wordt 50, Willem maar 28

De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam bestaat vijftig jaar en viert dat samen met het Sandberg Instituut, dat 28 jaar bestaat. Van 3 tot 25 november is in de Rietveld Academie de verjaardagstentoonstelling Gerrit wordt 50, Willem maar 28, met werk van tal van studenten, docenten en alumni als Alex van Warmerdam, Jan des Bouvrie, Melanie Bonajo, Rob Scholte, Rineke Dijkstra en vele anderen.


Erwin Olaf fotografeert voor PAN Amsterdam

Erwin Olaf heeft de campagnebeelden voor PAN Amsterdam in beeld gebracht. Acht bijzondere voorwerpen die op de beurs worden aangeboden, zoals een lamp van Piet Hein Eek, een collier van Francesco Pavan en keramiek van Picasso, koppelde hij aan personen, zoals verzamelaars en bekende Amsterdammers, onder wie Blonde Nel van cafŽ Rooie Nelis. De serie portretten is te zien tijdens de beurs voor kunst, antiek en design, van 18 t/m 25 ovember in de RAI Amsterdam.


Pictura zoekt ÔbevingsÕ

Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen organiseert een tentoonstelling over de aardbevingen in de provincie. Het roept kunstenaars op kunstwerken over dit onderwerp in te sturen. Aanmelden kan tot 15 november. De tentoonstelling Bevings opent op 27 januari. Meer informatie op de facebookpagina van Pictura.


RAAK Stimuleringsprijs

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft de RAAK Stimuleringsprijs ˆ 30.000 euro gewonnen. Deze prijs wil musea inspireren programmaÕs te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. In het Verzetsmuseum leidt een vloermarkering in reli‘f langs objecten die mogen worden aangeraakt en is er een speciale audiotour. De tweede prijs ging naar het Museon in Den Haag, dat een Ôzintuigprikkelende rondleidingÕ gaat maken. Derde werd het Voermanmuseum in Hattem met een indoor navigatie-app en geschilderde landschappen die worden omgezet in geluidslandschappen.


Museum voor Religieuze Kunst in Uden heropent

Na een verbouwing van twee jaar opent het Museum voor Religieuze Kunst in Uden op 6 november weer de deuren. Op 10 en 11 november volgt een feestelijk openingsweekend. Met een aangepaste entree en vernieuwde tentoonstellingszalen is de verbinding tussen kunst, klooster en kruidentuin versterkt. De eerste tentoonstelling is De stad als klooster. Deze volgt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar geletterdheid in de late middeleeuwen. Het blijkt dat niet alleen de bovenlaag van de samenleving kon lezen, zoals lang werd gedacht, maar ook de middenklasse. Tot eind 2019 is er ook de tentoonstelling Feest! over de verschillende feesten in allerlei religies.


Galerie ZoFier verhuisd

Half oktober is galerie ZoFier op een nieuwe plek in Beetsterzwaag geopend. Twee jaar geleden was de galerie verhuisd van een boerderij bij Nieuweschoot naar Workum. Galeriehoudster Alice Brouwer zocht weer een meer centrale plek en vond die in de voormalige expositieruimte van galerie Terbeek in Beetsterzwaag. De openingsexpositie ItÕs all about animals met werk van onder anderen Dinie Boogaart, Hinke Postuma en Flip Gaasendam duurt nog tot 11 november.


Tweede Art DŸsseldorf

Na een succesvolle start vorig jaar, is van 16 t/m 18 november de tweede editie van Art DŸsseldorf. De beurs voor naoorlogse en hedendaagse kunst komt voort uit de Art.Fair in Keulen en trok vorig jaar 43.000 bezoekers. De basis van de ruim 90 galerie‘n ligt in het Rijnland, maar er is ook aanbod uit Parijs, Lissabon, Istanbul en Tokyo. Nederlandse inbreng is er van galerie Onrust en Akinci uit Amsterdam.
Zie www.art-dus.de


ÔSpelenÕ op het Grote Orgel van de Oude Kerk

Deze winter kan er ÔgespeeldÕ worden op het Vater-MŸller Orgel in de Oude Kerk in Amsterdam. Het wereldberoemde orgel is momenteel in restauratie. Dit inspireerde het kunstenaarsduo Cardiff & Miller tot een geluidswerk, dat onder meer be•nvloed wordt door de bezoekers. Via een mellotron worden omgevingsgeluiden vermengd met zang en tonen uit het orgel. Van 23 november t/m 29 april.


Middelburg onderzoekt mogelijk ÔvrijheidsbeeldÕ

CBK Zeeland onderzoekt de mogelijkheden om Middelburg nog beter te profileren als Ôstad van de vrijheidÕ, in 2022 het thema van de kunstmanifestatie Faade. Joep van Lieshout is gevraagd hiervoor een monument te ontwerpen. Tot 16 november is bij het CBK in Middelburg de tentoonstelling Je maintaindrai, met de eerste schetsen voor een ÔvrijheidsbeeldÕ van Van Lieshout. De kunstenaar maakte eerder al het beeld De ontknopping voor Nieuw-Middelburg. Na de manifestatie Faade 2017 werd overwogen of Van Lieshouts populaire klimkunstwerk Huis permanent in het stadscentrum kon blijven. Dat is niet doorgegaan. Vanaf 16 december heeft Joep van Lieshout ook een solotentoonstelling in de Willem Twee kunstruimte in Õs-Hertogenbosch.


Kunstuur naar China

Het tv-programma Kunstuur is de hele maand november gewijd aan China. Dat land ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Daar profiteert ook de kunstscene van. Gemiddeld opent er wekelijks een nieuw museum. Wordt China ht centrum van de kunstwereld? Presentator Lucas de Man onderzoekt het in vier afleveringen, elke zondag om 17.35 op NPO 2.


Onvergetelijke museumtafel

Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum ontwikkelden vijf jaar geleden de Onvergetelijk-rondleidingen voor mensen met dementie. Dit is al door verschillende andere musea overgenomen. Nu is de Onvergetelijke Museumtafel gemaakt, als variant op de digitale Belevenistafel die al in veel zorginstellingen aanwezig is. Dementerenden die niet meer in staat zijn naar het museum te gaan, kunnen aan de tafel met elkaar in contact komen aan de hand van beroemde kunstwerken uit het Stedelijk en het Van Abbemuseum. In de toekomst zullen ook werken uit andere musea via de digitale tool worden aangeboden.


Dolf Henkes Prijs 2019

Vanaf 14 december is in TENT in Rotterdam het werk te zien van de vier kunstenaars die genomineerd zijn voor de Dolf Henkes Prijs 2019: Roxette Capriles, Priscila Fernandes, Emma van der Leest en Evelyn Taocheng Wang. De laatstgenoemde won in 2016 al de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en de Dorothea von Stettenprijs. Aan de tweejaarlijkse Dolf Henkesprijs voor een Ôbeeldbepalende Rotterdamse kunstenaarÕ is 12.000 euro verbonden.


Eindhoven Museum op reis door de stad

Eind oktober is tijdens de Dutch Design Week een innovatief concept van het Eindhoven Museum van start gegaan: Museum door de Stad. Drie jaar lang maken Dutch designers installaties in de verschillende stadsdelen van Eindhoven. De werken zijn ge•nspireerd op de geschiedenis van Eindhoven en op de collectie van het museum. De installaties zijn laagdrempelig, interactief en experimenteel. De eerste werken van onder anderen ChloŽ Rutzerveld, Mies Loogman en Zo‘ Jacobs strijken op 17 december neer in de binnenstad tijdens het Fijne Dagen Festival bij Warehouse of Innovation (t/m 6 januari).


Nationale Kunstweek

Van 10 t/m 18 november vindt in heel Nederland de zestiende editie van de Nationale Kunstweek plaats. Honderden ateliers, galerie‘n, musea en andere kunstinstellingen bieden in deze periode extra activiteiten. De Kunstweek start met de bekendmaking van de Kunstenaar van het Jaar. Vervolgens zijn in het weekend van 10 en 11 november in de Beursfabriek in Nieuwegein de Nationale Kunstdagen met presentaties van 200 kunstenaars. Op zondag 11 november is ook de bekendmaking van de Kunststad van het Jaar. De week wordt afgesloten met het Landelijk Atelierweekend op 17 en 18 november.

Stimuleringsprijs voor The Black Archives

The Black Archives heeft de stimuleringsprijs ontvangen van de Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Vanaf 2015 is de instelling uitgegroeid tot expositieruimte, historisch archief, debatcentrum en ontmoetingsplaats voor activisten. Andere winnaars van een AFK-prijs zijn regisseuse Liesbeth Coltof en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock. Ieder ontvangt 35.000 euro.


Art Rocks 2018

Van 17 november t/m 9 december vinden in zeven musea de voorrondes plaats van Art Rocks. Bands laten zich dan inspireren door de omringende kunstwerken. De deelnemende musea zijn: Boijmans van Beuningen, Kršller-MŸller, Tropenmuseum, Prinsenhof Delft, Drents Museum, Bonnefantenmuseum en Centraal Museum Utrecht. Uit elke voorronde wordt een winnaar gekozen. Daarnaast is er een publiekskeuze. Op elke locatie zijn er ook optredens van Blaudzun en Yung Nnelg. Op 23 januari is de finale in Paradiso in Amsterdam.


Schop onder De Ploeg

Honderd jaar geleden werd de Groninger kunstkring De Ploeg opgericht. Vanwege het revolutionaire karakter van deze beweging zocht het Groninger Forum ÔrevolutionairenÕ van deze tijd. Onder de titel Een schop onder De Ploeg exposeren kunstenaars als Mathieu Keuter, Sandra de Groot, Wim Warrink en Lisa Damstra hun uitdagende werk tot 6 januari in de Centrale Bibliotheek/Groninger Forum.


Melkmeisje reist eersteklas naar Japan

Het Melkmeisje van Johannes Vermeer is samen met een aantal andere schilderijen uit het Rijksmuseum op reis naar Japan. Tot 3 februari is in het Ueno Royal Museum in Tokio de grootste tentoonstelling in Japan ooit van Vermeer en tijdgenoten. Het luxe tassen- en accessoirebedrijf Louis Vuitton ontwierp een speciale koffer voor het Melkmeisje. Als ze terugkomt naar Amsterdam, vertrekt De liefdesbrief van Vermeer naar Japan voor het vervolg van de tentoonstelling in Osaka. Of die ook luxe reist, is niet bekendgemaakt. Belangrijkste nieuws: het Melkmeisje en andere bekende werken zijn tijdelijk niet op zaal in het Rijksmuseum.


Inktspotprijs 2018

Tjeerd Royaards heeft de Inktspotprijs 2018 gewonnen met een cartoon over de illegale immigrant die in Parijs een flatgebouw beklom om een kind te redden dat aan een balkon hing. Deze ÔSpidermanÕ werd beloond met het Franse staatsburgerschap. Royaards trok een parallel met illegalen die een grenshek beklimmen en juist uit Europa geweerd worden. De winnende prent en de ander nominaties zijn tot 25 november te zien in het Limburgs Museum in Venlo.


COLUMN BOSZICHT

Plein air

Als Paula Modersohn-Becker in het Ost-Friese Worpswede een landschap wilde schilderen, plein air, ging ze niet achter haar ezel staan. Ze ging op het veenmos liggen, sloot haar ogen en bedacht hoe ze het zou opzetten, de compositie, de kleuren. Pas als ze dat voor ogen had, keek ze weer naar het landschap voor haar en ging aan de slag.

Voor haar gold niet wat de natuur laat zien, maar wat de kunstenaar ermee doet. Daarom vind je, als je in en rond Worpswede kijkt, nergens iets wat op de landschappen van Paula Modersohn-Becker lijkt. Wel de berkenbomen en het veen. De andere Worpsweder kunstenaars schilderden prachtige landschappen, maar zagen niet wat Paula Modersohn-Becker zag. Niet de kleuren die in de zwarte turfgrond verborgen zitten of door de mist heen schemeren. Daarom zijn haar landschappen veel intenser, kleuriger en beweeglijker dan de zichtbare werkelijkheid. Kunst gaat over mentaliteit en dan pas over techniek en kunde. En wij, die in deze zomermaanden graag buiten willen schilderen omdat de natuur zo mooi is, zouden eigenlijk eerst naar Enschede moeten afreizen, naar het Rijksmuseum Twenthe. Want daar is, tot en met 12 augustus, een werkelijk prachtige tentoonstelling te zien met schilderijen van Paula Modersohn-Becker (1876-1907) en van de kunstenaars die net als zij rond 1900 in Worpswede het landschap schilderden.
Sfeervol en inspirerend.

Maar in haar landschappen zien we meer. Zoals de strijd om haar kunstenaarschap, de moeizaam verworven vrijheid, de drang boven alles om eindelijk op de manier te kunnen schilderen als ze wilde. De drang en de droom van elke kunstenaar. Op zoek naar een nieuwe beeldtaal. Na een jaar waarin ze de kinderen van de turfstekers en de bewoners van het plaatselijke armenhuis portretteerde, deed Paula Modersohn-Becker wat ze eigenlijk al meteen van plan was. Op Oudejaarsavond 1899 nam ze de trein naar Parijs, het centrum van de nieuwste internationale kunstontwikkelingen, waar ze op de eerste dag van de nieuwe eeuw aankwam. Toen begon een andere tijd; het Parijse stadslandschap en de schilderijen van Cézanne en Gauguin openden een nieuw vergezicht dat plotseling verduisterd werd doordat ze zo jong stierf. De schilderijen in het Rijksmuseum Twenthe zijn afkomstig van de collectie in het Museum Von der Heydt in Wuppertal en zelden ergens te zien. Dat zorgt ervoor dat we in zekere zin opnieuw met een uitzonderlijk oeuvre kennismaken.
Paula Modersohn-Becker, tussen Worpswede en Parijs. T/m 12 augustus in Rijksmuseum Twenthe. www.rijksmuseumtwenthe.nl
Van 9 september t/m 6 januari is de tentoonstelling
te zien in het Museum Von der Heydt,
Wuppertal.
Eric Bos
www.visualia.

KLEINE KUNSTIRRITATIES

Chinees op bestellingTerwijl de westerse beeldende kunst ernstig in haar voegen kraakt, lijkt de Chinese kunst juist te bloeien. Gigantische sculpturen, omvangrijke schilderijen en installaties schreeuwen hun levensvreugde uit op westerse tentoonstellingen. Ze zijn met behulp van assistenten gemaakt, maar hebben een air van vakmanschap, waardoor ze op ‘echte kunst’ lijken, zoals we die tot de 20ste eeuw kenden.

Deze Chinese kunst is slechts zo’n kwart eeuw oud. Na de dood van Mao Zedong (1976) veranderde het culturele klimaat in China. Met het einde van de Culturele Revolutie opende het land zich naar het westen. Kunstenaars kregen toegang tot de westerse kunst, eerst via boeken, waarna ze ook in het buitenland konden studeren. Er ontstonden verschillende stijlen, waartussen ze konden kiezen: de traditioneel Chinese, een aangepast Socialistisch Realisme en de ‘westerse’ stijl. Vooral die laatste was zeer aantrekkelijk voor jonge kunstenaars. Hongerig wierpen ze zich op de readymades van Duchamp en het werk van Warhol, maakten zich het conceptualisme en de performance eigen en gingen allerlei media gebruiken. Na de alle cultuur verslindende Culturele Revolutie roken kunstenaars de vrijheid. Maar waarheen met al die ‘moderne’ kunstwerken? De Chinezen vonden het maar rare fratsen en de Partij zag er kritiek in op het systeem. Gelukkig voor de kunstenaars, kwamen er westerlingen naar China die hun initiatieven ondersteunden en koopwaar in hun werk zagen. Toen de Partij tot de rare mengeling van Maoïsme en kapitalisme overging, werden sommige kunstinitiatieven gedoogd en ontstonden er kunstenaarswijken, zoals de 798 Art Zone in Beijing.

Openheid en tolerantie hadden echter hun grenzen. China’s beroemdste kunstenaar Ai Weiwei, die kritiek uitoefende op de koers van de Partij, werd onder valse voorwendselen opgesloten en gemarteld, tot hij naar het westen kon uitwijken. Zo’n losgeslagen individu moest in het collectivistische China wel gedisciplineerd worden. Maar hoe vergaat het de anderen?

Als je Liu Wei, de nieuwe ster, wiens werk onlangs in het Noord-Brabants Museum werd tentoongesteld, hoort praten, dan komt er een encyclopedie aan avant-garde termen voorbij. Hij spreekt over ‘ondermijning’, ‘durf’ en ‘expressie’. Hij wil van alles af wat ‘ons beperkt’, hij ‘onderzoekt’ de nietsontziende verstedelijking en vindt het ‘nadenken over wat kunst is’, zijn toekomstige taak. Maar de Partij bekritiseert hij niet openlijk. Door zo algemeen mogelijk te blijven, overleeft hij (voorlopig) de repressie. Ondanks dat hij oprecht overkomt, is het moeilijk om de gedachte te onderdrukken dat hij ook reclame maakt voor zijn werk. Alles gaat immers naar het westen of wordt door westerse verzamelaars, zoals Uli Sigg gekocht, om het weer in een museum in China bijeen te brengen. Het laat zich raden dat de Chinezen daar niet op zitten te wachten.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de hedendaagse Chinese kunst een exportproduct is, waaraan veel te verdienen valt, wat eveneens het geval was bij porselein in de 18de eeuw dat op bestelling voor Europa gemaakt werd. Voor deze Chine de commande stuurde men Europese ontwerpen naar China die de ambachtslieden aldaar navolgden en met hun eigen vormentaal vermengden. Het succes was enorm, omdat men de producten in Europa tegelijk herkende en als ‘exotisch’ ervoer. Met de hedendaagse Chine de commande, de gevierde Chinese kunst, is er iets soortgelijks aan de hand. Men geniet van het exotisme, maar herkent ook de eigen ideologie in deze kunst. Zo prijst men de maatschappijkritiek van de Chinese kunstenaars, die mooi aansluit bij de westerse kunstmode, en concludeert daaruit dat het in China redelijk gesteld is met de vrijheid.

In werkelijkheid gebeurt precies het tegenovergestelde. China was al een totalitaire staat, maar omdat het Maoïsme niet logisch aansluit op het kapitalisme, heeft de Partij de hulp van Confucius ingeroepen. De ideeën van deze wijsgeer, die in 5de eeuw v. Chr. kritiek uitoefende op de macht, worden door de Partij als ideologie gebruikt om mensen in allerlei opzichten te controleren en te disciplineren. Nu Xi Jinping levenslang president kan blijven en het parlement zijn ‘filosofie’ moet volgen, is China weer een soort keizerrijk aan het worden. De zogenaamde openheid was altijd al slechts een middel om kennis en kapitaal voor de macht te vergaren. Als dit proces voltooid is, zal de Partij de ‘westerse kunstfratsen’ niet meer tolereren.
Hopelijk zijn dan alle kritische kunstenaars al geëmigreerd.

Katalin Herzog

Zie weblog http://kunstzaken.blogspot.com


Heeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar:
info@kunstkrant.com


kk-22-06-0002.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-0003.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-0004.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_01_0001.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_02_0001.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_06_0002.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

/kunstkra.nsf/kk-22-06-Page_07_0001.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_07_0002.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_07_0003.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>


kk-22-06-Page_09_0001.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_09_0002.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_09_0003.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>


kk-22-06-Page_09_0005.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_10_0001.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_10_0002.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

kk-22-06-Page_10_0003.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>

/kunstkra.nsf/kk-22-06-Page_11_0001.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>
/kunstkra.nsf/kk-22-06-Page_11_0002.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>
/kunstkra.nsf/kk-22-06-Page_11_0003.jpg" style="width: 450px; align=middle; padding: 10px; border: 0" title="Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstnieuws & kunstexposities bij u in de buurt"/>